Redigera:

Redigera: Svartvitt

2018-01-16 09:32 #0 av: Moalinn

Svartvitt kan vara snyggt, ibland till och med bättre än färg men det gäller att veta hur man ska redigera för att få en snygg bild. Här visar jag de steg jag går igenom i Lightroom och Photoshop rent generellt när det kommer till svartvita naturbilder.

Nyckeln till en bra svartvit bild är kontrast. Det ska vara svartvitt - inte grådassigt. Med det sagt vill jag också påpeka att alla bilder passar inte som svartvita. Vissa kräver färg för att ge liv i bilden, medan andra gör sig bäst som svartvitt. Ändra gärna bilden till svartvit för att se hur det skulle kunna se ut, även om du tycker bilden fungerar bra i färg. En svartvit bild berättar en helt annan historia än en bild i färg.

Det första jag gör är att jag gör bilden svartvit genom att trycka på "svartvitt" under grundläggande. Sen ändrar jag som vanligt kontraster och ljuset. Lägger också på lite skärpa, vinjettering och tar eventuellt bort lite dis (som man hittar längst ner under "effekter")

Sen går jag in på Övertoningsfilter (eller M på tangentbordet), drar en rak linje över himlen för att framhäva molnen. Ändrar sen exponering efter vad jag själv tycker passar bäst för bilden, och drar även i de övriga spakarna för att se om det gör någon skillnad. Ibland går jag även in på Radiellt filter för att ljusa upp/mörka ner vissa delar av bilden, men tyckte inte det behövdes på just den här bilden.

Sist men inte minst går jag in i Photoshop och gör lite extra ändringar, dubbelkollar så att exponeringen (och histogrammet) ser okej ut, tar bort störande moment (i det här fallet stenar och tång i vattnet), eventuellt rätar upp horisont, beskär och lägger på logga.

Klart!

Brukar du göra dina bilder svartvita? Varför/varför inte?

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2018-07-06 14:16 #1 av: Martin

Trevlig inlägg (som jag missat).

Jo, jag gör en del bilder svartvita, men inte per automatik. Vissa landskaps/naturbilder passar bra, men oftast är det porträtt eller street som jag gör svartvitt.

Bifogar en bild från i mars.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2018-07-15 17:56 #2 av: Moalinn

#1 Tack! Snyggt, passade sig som svartvit på grund av himlen. Tycker själv det är svårt att veta vilka bilder man bör göra svartvita, då de som sagt berättar något helst annat än en bild i färg men tycker alltid det är roligt att testa sig fram.

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2018-08-15 11:54 #3 av: JazzBass

Trevlig artikel! Gör ganska ofta mina naturbilder svartvita. Ett verktyg jag skulle vilja tipsa om i Lr är också det som man hittar under den där färgjusteringsfliken. Det finns tre underflikar där varav den sista är för svartvita bilder. Där finns det reglage för hur ljust eller mörkt varje huvudfärg i ursprungsbilden ska återges på den svartvita. (Dessa reglage är inte nollställda som default faktiskt, men går att nollställa genom att klicka på texten strax ovanför reglagen). Man kan göra bilder som ser dramatiskt olika ut genom att justera dessa reglage på olika vis, ungefär på samma vis som man förr använde färgfilter framför objektivet då man fotade på svartvit film. För landskap var det vanligt med gult, orange och rött filter; gult gav en liten kontrastökning, orange lite mer, och rött en stor kontrastökning.  Det finns också ett antal olika förinställningar i Lr man kan testa som simulerar dessa färgfilter och även IR-foto.

Innan man gör justeringar i fliken ifråga så lönar det sig att se till att vitbalansen är någorlunda rätt inställd. Annars funkar reglagen ganska dåligt. 

Angående histogrammet, så brukar jag ofta lyfta vitpunkten en aning mot slutet av redigeringen (antingen i grundinställningarna eller i tonkurva-fliken i Lr) då jag tenderar göra bilderna en aning för mörka, speciellt om de ska skrivas ut. Man luras så lätt av den lysande skärmen, men papper ju lyser inte. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-10-04 12:06 #4 av: JazzBass

Tänkte att jag också här kunde dela med mig av en den digitala versionen av min första och enda fotobok, Naturen i svartvitt. Den är skapad med bokvertyget i Lightroom. Minns inte om jag använt pluginen Silver FX pro i Niko Collection för att editera nån bild vidare eller inte, men det allra mesta är i alla fall skapat helt och hållet i Lightroom.

Jag har inget intresse av att försöka tjäna några pengar på boken så jag lägger upp den gratis, men önskar förstås att copyrightinformationen jag lade till i början respekteras och att länken inte sprids utan min tillåtelse.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-10-11 20:08 #5 av: JazzBass

Nu har det gått en vecka sedan jag lade upp länken i inlägg #4. Det hade varit trevligt med nån slags respons på det, kort och gott, ens ett "bra inlägg". Men inte. Ledsen Därför har jag nu raderat länken ifråga. Inlägg #4 och detta inlägg kan alltså raderas.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.