2018-01-16 09:32 #0 av: Moalinn

Svartvitt kan vara snyggt, ibland till och med bättre än färg men det gäller att veta hur man ska redigera för att få en snygg bild. Här visar jag de steg jag går igenom i Lightroom och Photoshop rent generellt när det kommer till svartvita naturbilder.

Nyckeln till en bra svartvit bild är kontrast. Det ska vara svartvitt - inte grådassigt. Med det sagt vill jag också påpeka att alla bilder passar inte som svartvita. Vissa kräver färg för att ge liv i bilden, medan andra gör sig bäst som svartvitt. Ändra gärna bilden till svartvit för att se hur det skulle kunna se ut, även om du tycker bilden fungerar bra i färg. En svartvit bild berättar en helt annan historia än en bild i färg.

Det första jag gör är att jag gör bilden svartvit genom att trycka på "svartvitt" under grundläggande. Sen ändrar jag som vanligt kontraster och ljuset. Lägger också på lite skärpa, vinjettering och tar eventuellt bort lite dis (som man hittar längst ner under "effekter")

Sen går jag in på Övertoningsfilter (eller M på tangentbordet), drar en rak linje över himlen för att framhäva molnen. Ändrar sen exponering efter vad jag själv tycker passar bäst för bilden, och drar även i de övriga spakarna för att se om det gör någon skillnad. Ibland går jag även in på Radiellt filter för att ljusa upp/mörka ner vissa delar av bilden, men tyckte inte det behövdes på just den här bilden.

Sist men inte minst går jag in i Photoshop och gör lite extra ändringar, dubbelkollar så att exponeringen (och histogrammet) ser okej ut, tar bort störande moment (i det här fallet stenar och tång i vattnet), eventuellt rätar upp horisont, beskär och lägger på logga.

Klart!

Brukar du göra dina bilder svartvita? Varför/varför inte?