Annons:
Etikettfotografera
Läst 1633 ggr
Moalinn
3/4/15, 11:44 PM

Fotografera solnedgång

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att fotografera solnedgångar är en konst för sig. I artikeln kan du läsa om utrustning, komposition, raw och inställningar.

Utrustning

Det behöver inte vara så avancerat egentligen. En kamera och ett stativ räcker länge och väl. Mobilkameran fungerar lika bra den. Har du en systemkamera kan ett halvtonat gråfilter vara till hjälp. Har själv aldrig använt något sådant men jag har hört att det ska vara riktigt hjälpsamt vid landskapsfotografering.

Komposition

Den egentligen viktigaste delen i just landskapsfotografering överhuvudtaget är kompositionen. Hur du väljer att ta din bild är helt upp till dig och situationen men när jag fotograferar solnedgångar så försöker jag att gå ner lite för att få med förgrunden som kan vara till exempel stenar, stranden eller ett berg. Det gör så att det blir ett djup och bilden blir lite mer intressant. Tredjedelsregeln är också viktig här. Oftast när man fotograferar landskap så vill man inte ha horisonten i mitten av bilden utan lite under eller över, beroende på bilden.

Fotograf: Moalinn Ahlström

RAW

Ett väldigt bra tips när det kommer till solnedgångar är att fotografera i RAW om man redigerar sina bilder. RAW är bra i alla lägen i fotograferingen men man kan ljusa upp mörka delar mycket lättare med RAW i och med att det är en råfil, vilket gör att du kan göra väldigt mycket med bilden - till skillnad från JPEG där du inte ens kan göra hälften, iallafall inte få ett så bra resultat som man egentligen önskar.

Inställningar

Bländare: Till landskapsbilder bör man ha en mindre bländare, större tal, för att få ett långt skärpedjup och därmed skärpa över hela bilden.

ISO: Ett lågt ISO tal är att rekommendera för att hålla bilden så fri från brus som möjligt. Behöver man däremot få en ljusare bild men slutartiden räcker inte riktigt till så får man höja tills det blir bra.

Slutartid: Slutartiden får anpassas till bländaren. I och med att man har en såpass liten bländare så kommer det inte in så mycket ljus vilket gör att man kan behöva använda en lång slutartid. Det är också här du ska använda stativet för att undvika skakningsoskärpa.

Fotograf: Malin Hultman

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Annons:
Upp till toppen
Annons: