Annons:
Etikettallmänt-inom-fotografi
Läst 1683 ggr
Moalinn
2014-11-22 00:37

Stativet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Stativet är en bra uppfinning för oss naturfotografer men vilket ska man egentligen välja? Här har ni några tips på vad man ska tänka på vid köp av ett stativ.

Vill ni ta riktigt fina landskapsbilder? Coola bilder på natthimlen? Perfekta macrobilder? Ja, tänker ni säkert.

Men hur gör man egentligen? På natten blir bilderna suddiga, macrobilderna får skakningsoskärpa och landskapsbilderna får inget djup. Lösningen till detta är att använda sig av ett stativ. På de flesta bilder kan man behöva en längre slutartid för att få ett djup och lite "action" i bilden. Stativ kan användas till mycket mer än stödja upp vid lång slutartid.

Man brukar säga att en slutartid på 1/60 är vad man kan köra handhållet men till längre slutartid behövs ett stativ, detta är beroende på hur skakig man är på handen och om man har något annat stöd.

Ett bra stativ hittar du i närmsta fotobutik, eller en butik som har en fotoavdelning. Beroende på utrustning så försök tänka bortom bra, billigt och enkelt. Vill du ha något som håller för en tyngre utrustning i några år så ska du tänka riktigt bra, lite dyrare och rejält.

Vad du ska tänka på när du väljer stativ:
Fråga dig själv, Vad ska jag använda stativet till? Vad har jag för utrustning? Tänk på att ett billigt och lätt stativ inte behöver vara det sämsta. Har du en kompaktkamera eller någon mindre, lättare kamera så fungerar det utmärkt.

Ju tyngre och stadigare stativet är desto tyngre utrustning kan du placera på det. Ett lätt stativ kan tippa över om det blir fram- eller bakvikt på grund av objektiv.

Tänk på hur högt stativet är, du ska kunna stå rak i rygg och knän när du kollar in i kameran (tänk på ergonomin). Man ska inte behöva veva upp mittpelaren för att kunna stå rakt, stativet utan pelaren ska vara ungefär i samma höjd som dig.Hittar du inget stativ som passar din längd så är mittpelaren en bra lösning även om den inte är optimal i alla lägen.

Stativen kommer i tre olika material aluminium, kolfiber och trä.

Aluminium är det vanligaste och även oftast billigare än kolfiber.  Stativet är oftast lite tyngre vilket är bra för stabiliteten. En nackdel är att det blir riktigt kallt när det är svalt ute.

Kolfiber är något dyrare men också mycket lättare, blir inte lika kallt och är mer flexibelt än aluminium. Flexibiliteten göra att vibrationerna minskar.

Trästativ är mer ovanligt än ovanstående då de ofta är handgjorda och håller sig till en mindre marknad. Något dyrare och inte lika flexibelt som de andra materialen. Har dock hört att de som har trästativ är riktigt nöjda och kan inte tänka sig något annat även om träet behöver lite mer skötsel än aluminium och kolfiber.

När du väljer stativ behöver du också tänka på hur många ben stativet ska ha och hur mittpelaren ska se ut. Det finns ben som går att vinkla både uppåt och neråt vilket gör det lättare att komma ner mot marken. För macrofotografering är detta riktigt bra då man kan komma såpass nära och långt ner. Mittpelaren kan sitta fast på stativet men vissa kan man även röra på. Som tidigare nämnt är mittpelaren den mest instabila delen på objektivet, vilket inte är konstigt då tre ben är bättre än ett, men ibland är den nödvändig även på lägre höjder. Man kan vilja vinkla kameran på ett speciellt sett vilket man lätt gör med mittpelaren.

Det finns många olika varianter av stativ och det finns ingen som kan säga vad just du behöver. Det finns de med mycket rörliga ben, de med mindre rörliga ben, de finns olika fötter, snabblås, huvud, mittpelare, ben och lås. Källan till min artikel hittar ni längst ner och där kan ni hitta mycket nyttig information om de olika delarna, jag har bara dragit en sammanfattning.

Att ta hjälp av en fotokunnig person eller en fotobutik är det bästa tips jag har. I mindre och bra fotobutiker får man oftast se och känna på grejerna innan man bestämmer sig.

Källa:
Fotosidan.se

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Annons:
Upp till toppen
Annons: