Allmänt inom fotografi

Ergonomi

2014-11-09 01:31 #0 av: Moalinn

Inom fotografin är ergonomi ett viktigt område. Det handlar om att ta hand om sig själv och sin kropp. När man pratar om ergonomi kommer det tre olika grupper: fysiskt, praktiskt och mentalt.

Fysiskt

Det fysiska handlar om kroppen, hur de olika kroppsdelarna tar skada av arbetet. Fotografering innebär många tunga lyft och det är lätt att belasta fel. Till exempel om man bär med ryggen istället för knäna eller håller kameran på ett sätt så handlederna påverkas negativt. För att förhindra onödiga belastningar på kroppen kan man bland annat använda knäna istället för ryggen när man ska lyfta något tyngre. Böj på knäna medan ryggen är rak. Bär inte väska och kamera på samma axel hela tiden - variera. Variation är det bästa för kroppen och att sitta ner är bra för att avlasta kroppen men att stå upp kan vara minst lika bra för att avlasta någon annan del av kroppen. Känn efter vad du själv tycker känns bra, för det är ändå du och din kropp.

Praktiskt

När man pratar om praktiskt menar man hur det ser ut på din arbetsplats. Är det stökigt kan det lätt bli jobbigt. Saker och ting ligger inte där det ska ligga och man får inget riktigt flyt. Arbeten kan ta längre tid än vad det hade behövt göra om man hade en organiserad arbetsplats. Lägg kablarna på ett ställe, ha kamera och tillbehör på ett annat så du slipper springa runt och leta. Din arbetsyta behöver också vara organiserad för att få ett bättre flyt och även du som person blir lugnare när det inte ligger saker överallt. Sitter du och redigerar bilder så ha det du behöver, en dator, datormus/ritplatta, tangentbord och papper och penna. Allt annat är onödigt som bara tar extra energi.

Psykiskt

Det psykiska är också en viktig del för att man inte ska bryta ihop. Att ha koll på sig själv och sin planering. Planera väl för det uppdrag du är på väg att göra. En tidsplan på hur din dag ser ut, när du ska packa in i bilen, när du måste åka för att komma i god tid, när du ska vara på plats och så vidare. Det är även viktigt att ha en blick över vad du ska göra, vad ditt uppdrag är. Det psykiska handlar också om att ta det lugnt, vara självsäker och göra det man ska göra, inte vimsa runt med en massa annat. Skulle något gå fel - ta det lugnt och fundera på en lösning.

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2014-11-28 06:41 #1 av: Cahira

Väldigt bra artikel! Blomma

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2018-01-16 01:00 #2 av: Moalinn

Passar på att tacka #1) och putta upp artikeln!
Ergonomi är något vi alla borde bli bättre på, och tänka på oftare. Glad

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.