2014-11-08 01:30 #0 av: Moalinn

Historia är alltid kul, speciellt när det kommer till fotografering - eller hur? Här har ni bakgrunden till kameran och fotografin.

Man säger att 1839 var fotografiets "födelseår".

För att man skulle få en bild behövde man två saker, en kamera och ett ljuskänsligt material att fånga bilderna på. Olika personer hade gett sig på att sätta ihop dessa två saker. Britten Thomas Wedgwood sägs ha varit den som kom allra längst i sina försök men misslyckades att få kamerabilderna att fixeras permanent på det ljuskänsliga pappret.

Det äldsta bevarade fotografiet är från 1826 då den franske uppfinnaren Joseph Nicéphore Niépce lyckades fånga en bild av vyn från sitt verkstadsfönster i Frankrike. Exponeringen pågick i närmare åtta timmar, tillräckligt länge för att solen skulle ge skuggor från två håll.

Ordet kamera kommer från latinets "camera obscura" som betyder "mörkt rum". Camera Obscura var den typ av kamera där man hade ett rum med ett litet hål i väggen som visade sig på den motsatta väggen. Bilden visade sig då upp- och nedvänd. På 1700-talet kom man på att silversalter var ljuskänsliga och användes då till utvecklingen av kamerorna, det var under 1800-talet som de första fotografierna framställdes.

År 1835 gjorde William Henry Fox Talbot ett papper ljuskänsligt med hjälp av klorsilverlösning. Han fick ett negativt resultat, alltså det som var vitt blev svart och det som var svart blev vitt. Samtidigt som fransmannen Louis Jacques Mande Daguerre kom på att man kunde göra en försilvrad kopparplåt ljuskänslig i jodånga. Talbot kunde då föra utvecklingen av kameran och fotografin vidare och det var först vid 1840 som tekniken stod klar. Tekniken och processen finns kvar än idag, när vi jobbar med negativ och mörkrum.