Annons:
Etikettfotografera
Läst 3910 ggr
Moalinn
2016-03-18 19:42

Fotografera: Makro

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Makrofotografi är populärt bland oss naturfotografer men vad är det egentligen? I artikeln tar jag upp vilken utrustning man behöver och hur man går tillväga när man ska ta en makrobild.

Vad är makrofoto?

Makrofoto brukar man kalla bilder där motivet blir lika stort i sensorn som i verkligheten, alltså 1:1. Typiska motiv för makrofoto är blommor och insekter men den här typen av fotografi går att använda på alla möjliga motiv.

Utrustning.

För att få de klassiska makrobilderna behöver du en systemkamera med lämpligt objektiv, antingen med avbildning 1:1 eller 1:2 (det första är att föredra då man inte kommer lika nära med ett 1:2). Sen har vi också billigare alternativ i form av mellanringar, närbildslinser, omvändsringar och säkert en rad andra alternativ och kryphål.

Objektiv:
Makroobjektiv finns i brännvidder från 30mm och uppåt men de är mycket sällan längre än 200mm. De allra flesta är dessutom fasta objektiv det vill säga att du inte kan zooma. När du ska välja objektiv är det viktigt att tänka på vad du ska använda det till och vad har du mest nytta av? En kortare brännvidd är lättare och smidigare medan en längre brännvidd ger ett tajtare utsnitt och en suddigare bakgrund. Ett makroobjektiv är inte bundet till just makrofoto utan de passar bra till det mesta (för att gå utanför vår sajtinriktning så är de till exempel riktigt bra till porträttfoto).

Tänk på att desto kortare brännvidd du har, desto närmre motivet måste du vara för att få en skala på 1:1. Det vill säga att ska du fotografera till exempel insekter eller andra rörliga varelser kan det vara smart att köpa ett objektiv med längre brännvidd för då slipper man sitta så nära, vilket kan resultera i att insekten flyger iväg.

Moalinn Ahlström. Nikon D7000 + Nikkor 85 f/3.5 macro

Den perfekta makrobilden

(Hur det går till när jag tar en bild).

Vi tar en blomma som exempel. Det första du behöver fundera på är hur du vill att bilden ska se ut. Alltså, vill du att hela blomman ska komma med, endast kronbladen och blommans mitt eller endast blommans mitt. När du klurat ut detta behöver du kolla efter ljuset. Var är solen (solen lyser alltid bakom molen!), var kommer det starkaste ljuset ifrån. Hur vill du att ljuset ska falla på blomman? Efter du bestämt dig är det bara att lägga sig ner på marken (om det är där den befinner sig såklart) så du har ljuset på rätt ställe och börja kika i kameran efter vinklar och kompositioner. När du bestämt dig för detta är det dags att kolla i bakgrunden. Du kan behöva ”städa” för att göra bakgrunden mindre orolig. Det kan vara grässtrån, barr eller vad marken kan tänkas ha att erbjuda.

Sen är det inställningarna. Det roligaste av allt! Jag kan tyvärr inte säga vilka inställningar du ska ha utan det beror helt på ljus och motiv. Men jag skulle säga att rent generellt behöver man skruva upp ISO några snäpp för att kunna hålla uppe slutartiden som kan tänkas ligga runt 1/60-1/100. Har man inget stativ tillgängligt är det bra att ha något snabbare slutartid för att minska risken för skakning- och rörelseoskärpa. Skulle det blåsa ute är det oftast rätt kört då det är svårt att fånga rörelser när man är så nära motivet.

Bländaren är väldigt viktigt när det kommer till makrofotografering. Skärpedjupet som blir vid den här typen av foto är ganska avgörande. Desto större bländare du har, desto kortare skärpedjup = suddigare bakgrund. Eftersom att man är så nära objektet blir det inte bara bakgrunden som blir oskarp utan även allt annat runtomkring där du satt fokus. Har du en bländare på 3.5 blir endast det området du satte fokus på i fokus medan allt annat blir oskarpt. Har du en bländare på f20 får du istället eventuellt hela motivet i fokus*. Märker du att skärpedjupet blir alldeles för kort går det att backa några steg.

Nu är det bara att trycka på knappen och hoppas på det bästa. Har man ett kort skärpedjup är det lätt att man rör sig under exponeringstiden. Händer detta hamnar fokuset på fel ställe och då det är bara att testa igen. Personligen brukar jag ta minst fem bilder på varje grej för det är alltid några som har dålig skärpa.

Nyckeln till en bra makrobild är tålamod. En hel drös med tålamod skulle jag säga.

Moalinn Ahlström. Nikon D7000 + Nikkor f/3.5 macro

Sammanfattning

Makrofotografering är bilder som har samma avbildning i sensorn som i verkligheten (1:1). Ett bra makroobjektiv är att föredra. Objektivet ska ha en närgräns på 1:1 för att klassas om makro. Det finns många ”fejkmakro” på marknaden som har till exempel 1:2 eller något liknande, med dessa objektiv kan du inte få en riktig makrobild utan att behöva beskära den. Skärpedjupet är väldigt viktigt då du är nära ett motiv. Vill du ha hela motivet i fokus är det bra att använda en mindre bländare (tänk då också på att du måste höja ISO och eventuellt ha en längre slutartid för att få in tillräckligt med ljus). Ta flera än bara en bild om du är osäker på hur skärpan blev, bättre ”safe than sorry” så att säga. Ge inte upp! Tålamod är nyckeln.

_*Jag är inte helt säker på det här då jag faktiskt aldrig testat. Kan tänka mig att det beror på hur nära motivet du är och hur stort det är i verkligheten.

Källor: JazzBass här på iFokus (tack!)
Kamera & Bild - Få det minsta att bli stort nog
Diverse lektioner i skolan och egna erfarenheter.

Omslagsfoto:
Moalinn Ahlström. Nikon D7000 + Nikkor 85 f/3.5 macro
_

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Annons:
Moalinn
2016-03-18 20:18
#1

Ser att artikeln blev väldigt lång, hoppas någon orkar läsa! Är det något ni undrar är det bara att fråga 😃

Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Upp till toppen
Annons: